Deze website richt zich op psychiaters, psychologen en psychotherapeuten in de ggz. De werkgroepen van de vereniging staan echter ook open voor anderen die een bijdrage willen leveren aan de doelstelling.


 

Agenda VvTP

 

Spirituality in Mental Health 2018 - vrijdag 21 september 2018 in Naarden

Een symposium over het belang van spiritualiteit voor een geestelijk gezond leven

Bij spiritualiteit gaat het in de eerste plaats om ervaringen waaraan men in levensbeschouwelijk opzicht zingevende betekenissen toedicht. In de wijsheidstradities en in onze westerse samenleving zien we in de kunsten, literatuur en filosofie een grote rijkdom aan gepolijste cultuur- en tijdspecifiek ingekleurde spirituele ervaringen. Daar vinden mensen antwoorden op existentiële levensvragen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze ervaringen massaal voorkomen in onze samenleving. Deze ervaringen kunnen bijdragen aan een geestelijk gezond leven, maar kunnen dit ook ontregelen. Daarom vraagt het verband tussen spiritualiteit en geestelijke gezondheid erom aan de orde gesteld te worden in een medisch-wetenschappelijke context.

De Vereniging voor Transpersoonlijke Psychiatrie beoogt hieraan een bijdrage te leveren door jaarlijks een symposium
te organiseren onder de titel: Spirituality in Mental Health.
aan de orde komen:

• spiritualiteit en geestelijke gezondheid
• spiritualiteit wetenschappelijk onderzocht
• spirituele ervaringen (zingeving versus pathologie)
• spiritualiteit als maatschappelijk fenomeen
• spiritualiteit in de therapeutische setting

Voor programma en inschrijven: Klik HIER !

 

Overige aanbevelingen van collega organisaties en eigen leden 

 

WERKWEEKEND AAN ZEE - 31 augustus - 2 september 2018, Wissant (Frankrijk)

Werkweekend aan zee 4b iets lichter copy

 

werkweekend aan zee 5c copy

 

 

 

WORKSHOP LACHMEDITATIE met Dhyan Sutorius

lachmeditatie

Lachen is gewèldig gezond!
Lachen ontspant letterlijk en figuurlijk.
Lachen brengt u direct in het Hier en Nu.
Lachen relativeert enorm en bevordert de
ACCEPTATIE van de situatie, van de ander(en) of van uzelf. Lachen transformeert, verbindt en maakt heel. Samen lachen is zeer gunstig voor de sfeer en de onderlinge samenwerking.

De essentie is accepteren, loslaten en bewust Z I J N !

Deze workshop bevat : inleiding, vooroefeningen, lachmeditaties ( = 1. strekken, 2. lachen en eventueel huilen of met de tranen lachen, 3. stilte ) en nabespreking.

Zonder forceren lachen, al of niet met reden. Er hoeft NIETS bereikt te worden.

De lachmeditatie is géén therapie, maar kan – omdat lachen zo gezond is – soms wel therapeutisch werken.

Doe deze lachmeditatie steeds weer alsof het de allereerste keer is en maak uw eigen lachmeditatie-dagboek met uw ervaringen.

NB : Bij een - eventuele - éénmalige workshop op locatie (na afspraak over details) dan is het het beste is als alléén de beslissers weten wat dit inhoudt en de andere deelnemers niet. Laat voor hen een verrassing zijn.

Informatie : via het Centrum ter Bevordering van het Lachen te Duivendrecht, NL
Secretariaat : Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 020 – 6900289.
Dhyan Sutorius werkte als huisarts, scheepsarts en dermatoloog. Sinds 1978 leidt hij lachmeditatie workshops op diverse congressen en bijeenkomsten, meerdere keren verkort uitgezonden op radio en tv.
In 1996 verscheen zijn boek “Lachmeditatie, schaterend naar het paradijs in je buik” en in 2006 verscheen de uitgebreidere versie met als titel “Lachen maakt gelukkig”.
De lachmeditatie is ook op CD met introductie, voorbereiding en dan de lachmeditatie.
Zie de uitgebreide website www.lachmeditatie.info en klik o.a. op het Nederlandse vlaggetje en print de PDF uit (4 pagina’s) met het artikel “De transformerende kracht van de lachmeditatie”